Znajdź swój ulubiony przepis!

Zupa botwinkowa

Delikatna i sycąca.

Delikatna i sycąca.

 

 

Danie dla 4 osób

Czas przygotowania: 55 min

Potrawa łatwa i tania

 

 

 

Składniki:

  • 800 ml bulionu warzywnego
  • duży pęczek botwinki
  • 2 buraki
  • marchewka
  • 2 ziemniaki
  • 100 ml śmietany 18%
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • szczypiorek

Wykonanie:

Bulion zagotować. Dodać do niego pokrojoną w plasterki marchewkę i pokrojone w kostkę buraki i ziemniaki. Gotować około 15 minut. Dodać drobno posiekaną botwinkę. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie. Do śmietany dodać parę łyżek gorącej zupy i dokładnie wymieszać. Śmietanę wlać do zupy i dodać sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać szczypiorkiem. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Zostaw komentarz

Dozwolone są następujące znaczniki HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>