Znajdź swój ulubiony przepis!

Zapiekana ryba z serem żółtym i warzywami

Posmakuje każdemu:)

Posmakuje każdemu:)

 

Danie na 6 osób

Czas przygotowania: ok. 40 min

Potrawa łatwa i tania

 

 

 

 

 

Składniki:

  • 1 kg fileta z ryby
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół średniego selera
  • ćwiartka kapusty białej
  • cebula
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • 30 g sera żółtego
  • sok z cytryny
  • mąka
  • sól, pieprz

 

Wykonanie:

Filet pokroić na mniejsze porcje, polać sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. Panierować w mące i smażyć na rozgrzanym oleju. Marchewki, pietruszki i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę poszatkować. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Warzywa podsmażyć na tłuszczu, pod koniec podlać wodą i poddusić do momentu, aż będą miękkie. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, układać warstwami: warzywa-ryba-warzywa. Śmietanę rozmieszać z 4 łyżkami mąki i zalać całość. Doprawić solą i pieprzem. Posypać startym żółtym serem i zapiekać około 15 minut w 180°.

Zostaw komentarz

Dozwolone są następujące znaczniki HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>