Znajdź swój ulubiony przepis!

Sernik czarno-biały

Pyszny i puszysty!

Pyszny i puszysty!

 

 

Danie na 4 osoby

Czas przygotowania: ok. 120 min

Potrawa średnio trudna i średnio droga

 

 

 

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 30 dag margaryny
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 1 kg twarogu
  • szklanka cukru
  • kostka masła
  • 8 jajek
  • cukier wanilinowy
  • pół cytryny
  • budyń waniliowy
  • szczypta soli

 

Wykonanie:

Margarynę posiekać z mąką, dodać cukier, kakao, proszek do pieczenia i żółtka. Zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na dwie części, chłodzić w zamrażarce przez 60 minut. Blachę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Jedną część ciasta wyłożyć na blasze.

Ser zmielić. W rondelku roztopić masło i odstawić do ostudzenia. Białka oddzielić od żółtek i wstawić do lodówki. Żółtka zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym, sokiem wyciśniętym z połowy cytryny i szczyptą soli. Do masy dodać ser i budyń, wymieszać, dodać powoli zimne masło i zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Przełożyć na ciasto.

Drugą część ciasta pokruszyć i posypać nią masę serową. Piec około 45 minut w 180ºC. Po tym czasie sernik przykryć folią aluminiową, aby się nie spalił i piec jeszcze 15 minut.

 

Zostaw komentarz

Dozwolone są następujące znaczniki HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>