Znajdź swój ulubiony przepis!

Pieczona perliczka z winem i prosciutto

Idealna na przyjęcie ze znajomymi.

Idealna na przyjęcie ze znajomymi.

 

 

Danie na 4 osoby

Czas przygotowania: ok. 3 godz.

Potrawa średnio trudna  i średnio droga

 

 

 

Składniki:

  • perliczka
  • 150 g szynki
  • mango
  • 100 ml czerwonego półwytrawnego wina
  • 100 ml śmietany 30%
  • łyżka masła
  • 300 ml bulionu
  • sól, pieprz, majeranek

 

Wykonanie:

Mango pokroić wzdłuż pestek na paseczki. Perliczkę doprawić solą, pieprzem i majerankiem (od zewnątrz i wewnątrz). Nafaszerować paskami mango i odstawić na 1,5 godziny w chłodne miejsce. Plastrami szynki obłożyć perliczkę, obwiązać bawełnianą nitką by szynka się nie zsunęła. Piec około 70 minut w nagrzanym do 180ºC piekarniku. Co kilkanaście minut podlewać bulionem wymieszanym z połowa wina, a później sokiem z pieczenia. Po upieczeniu perliczki przecedzić przez sito powstały sos. Przelać go do garnka, dodać masło, resztę wina i zagotować. Po chwili dodać śmietanę i ponownie zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać z ziemniakami.

 

 

Zostaw komentarz

Dozwolone są następujące znaczniki HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>