Znajdź swój ulubiony przepis!

Kubanka

Przepis na to pyszne ciasto dostałam od koleżanki.

Przepis na to pyszne ciasto dostałam od koleżanki.

 

 

 

Czas przygotowania: ok. 1,5 godz

Potrawa średnio trudna i średnio droga

 

 

 

Składniki:

Biszkopt (forma 23 x 35 cm)

  • 4 jaja
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 200 g masła w temp. pokojowej
  • 4 łyżki kremu czekoladowego
  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru

Do nasączenia:

  • 1/3 szklanki naparu z kawy
  • 3 łyżki rumu

Ponadto:

  • 1/2 dżemu wiśniowego
  • ok. 32 szt. herbatników
  • 500 g śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy

Wykonanie:

Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna dodać powoli żółtka. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i wymieszać. Masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 160C piekarniku ok 40 minut. Biszkopt wystudzić.

Masa: Żółtka, cukier, mąki i szklankę mleka zmiksować. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące się mleko wylać przygotowaną mieszankę. Zagotować. Powstały budyń wystudzić. Masło utrzeć, stopniowo dodawać budyń i krem czekoladowy.

Biszkopt nasączyć naparem z kawy i rumu. Wyłożyć masę czekoladową. na masie ułożyć warstwę herbatników. Posmarować je dżemem wiśniowym. Na dżemie ułożyć kolejną warstwę herbatników. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na  noc. Przed podaniem ciasto oprószyć wiórkami z czekolady.

Zostaw komentarz

Dozwolone są następujące znaczniki HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>