Znajdź swój ulubiony przepis!

Krówkowy torcik

Zdobędzie podniebienia łasuchów.

Zdobędzie podniebienia łasuchów.

 

 

 

Czas przygotowania: ok. 1,5 godz

Potrawa łatwa i tania

 

 

 

Składniki:

Ciasto:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka

Masa:

  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 300 g serka mascarpone
  • 150 g  śmietany kremówki
  • 6 cukierków „krówka”
  • 2 łyżki mleka

Polewa:

  • tabliczka mlecznej czekolady

Wykonanie:

Czekoladę gorzką stopić z masłem w gorącej kąpieli wodnej. Wystudzić. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Wsypać powoli do ucieranej masy. Dolać masło stopione z czekoladą i mleko. Zmiksować. Tortownicę posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Wylać masę. Piec 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180˚C. Odstawić do wystudzenia.

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Odstawić na kilka minut.Cukierki rozpuścić z 2 łyżkami mleka, podgrzewając na małym płomieniu. Serek mascarpone wymieszać z sosem z „krówek” . Napęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym płomieniu. Śmietanę ubić na sztywno. Wystudzone ciasto rozciąć na 2 części. Serek „krówkowy” połączyć z bitą śmietaną i powoli wymieszać z żelatyną. Masę rozsmarować na spodnim blacie czekoladowym. Przykryć drugim. Odstawić do lodówki na około 4 godziny, aby krem stężał. Rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą mleczną polać ciasto.

Zostaw komentarz

Dozwolone są następujące znaczniki HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>