Znajdź swój ulubiony przepis!

Kotlety w sosie pomidorowym

Pieczone nie potrzebują tak dużo tłuszczu.

Pieczone nie potrzebują tak dużo tłuszczu.

 

Danie na 4 osoby

Czas przygotowania: ok. 35 min

Potrawa łatwa i tania

 

 

 

 

 

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego
  • duża cebula
  • 100 g sera żółtego
  • pęczek szczypiorku
  • jajko
  • papryka mielona słodka i ostra, sól, pieprz
  • bułka tarta

Sos:

  • puszka pomidorów
  • cebula
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • marchewka
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • czosnek granulowany, sól, pieprz

 

Wykonanie:

Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć posiekaną cebulę. Dodać koncentrat pomidorowy, pomidory w puszce i startą na tarce marchew. Dusić pod przykryciem do miękkości. Dodać jogurt naturalny i chwilę gotować. Przyprawić do smaku.

W misce wymieszać mięso mielone, starty na tarce ser żółty, posiekany szczypiorek i cebulę, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Formujemy podłużne kotleciki i podsmażamy lekko ze wszystkich stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem i pieczemy około 45 minut w 180°C. Podajemy z ryżem.

Zostaw komentarz

Dozwolone są następujące znaczniki HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>